På vegne af alle organisationer i Aarhus for Velfærd: LO og FTF i Aarhus, HK Østjylland, NNF Østjylland, 3F Aarhus Rymarken, FOA Århus, TL Østjylland, Dansk Metal Østjylland, Socialpædagogerne Østjylland, Dansk Socialrådgiverforening Aarhus, Århus Lærerforening, Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland, BUPL Århus, Ergoterapeutforeningen
Lyden skærer i ørerne. En skarp hvæsen fra slibestenen på Aarhus Rådhus. Sparekniven bliver slebet af. De sidste mange uger har snakken i landets næststørste by gået på spareplaner, sparekataloger og trecifrede millionhuller i kommunekassen. Aarhus Kommune vil oprindeligt spare 241 millioner kroner, og byrådspolitikerne har bedt direktørerne i de forskellige magistrater om at pege på, hvor pengene kan findes. Desværre peger mange af fingrene det samme sted hen: På kernevelfærden.
Det vil aarhusianere dog ikke være med til. Det viser en ny undersøgelse foretaget for den aarhusianske fagbevægelse og Aarhus for Velfærd. Otte ud af ti aarhusianere mener ikke, at der kan spares mere på antallet af medarbejdere på de borgernære velfærdsområder. Og seks ud af ti mener ligefrem, at der er for lidt personale til at løfte opgaverne. Befolkningen i Aarhus taler sit tydelige sprog: De vil have mere velfærd.
At den enkelte borgere ønsker et højere serviceniveau og en god velfærd, er ikke overraskende. For at jord- og betonarbejderen kan passe sit arbejde, er det nødvendigt med gode, velfungerende daginstitutioner og folkeskoler, hvor han trygt kan aflevere sine børn. Den ledige industritekniker har brug for en beskæftigelsesindsats med overskud, så han kan få den rette hjælp til at komme i arbejde. Og smørrebrødsjomfruen og havnearbejderen med det handicappede barn har brug for hjælp og aflastning, så de kan passe deres 7 til 16-job.
Faktum er desværre bare, at Aarhus Kommune mener, at der skal spares op mod en kvart milliard. Et centralt spørgsmål, der er forsvundet helt i debatten. For hvem siger egentlig, at pengene absolut skal findes på at skære i vores fælles velfærd? Selvfølgelig er der andre muligheder.
Læs hele kronikken på Stiftens hjemmeside her